Den tredje och sista boken jag läste för den här kursen var "4D brandimalli - menetelmä tulevaisuuden brandin luomiseen" av Thomas Gad. Boken behandlar vikten av brandet och hurdan roll det har i samhället idag. Han presenterar en så kallad brand-modell med hjälp av vilken man kan grunda en "brand kod" som ska stöda businessens alla delområden, allt från produktinnovation till rekrytering. 4D brandmodellen ska göra det möjligt att på ett djupare plan utvärdera brandets svagheter och styrkor och kan användas både för att grunda nya brand eller för att analysera de som redan finns. Han behandlar i boken flera olika aspekter, men jag tänkter koncentrera mig mest på byggandet av ett personligt brand, eftersom jag anser att det är någonting alla borde kunna göra.
Brandet har en viktig roll för olika ledarroller: för en HRM person betyder brandet värdena och attityderna, som är viktiga gällande företagets interna förhållanden och förhållandena mellan företaget och kunderna. För en politisk ledare är brandet ett viktigt verktyg för att bygga upp allianser och för business-fusioner. För en symbolisk ledare betyder brandet däremot allting: det innehåller värden och erfarenheter som den här sortens ledare behöver när han marknadsför företagets mission och bygger kredibilitet på marknaden. Det finns 3 steg att följa då det gäller grundandet av den personliga brandmodellen: brandets framtidsscenario, varumärkesimage och brandkod. Brandets framtidsscenarion hjälper utreda hurdana scenarion som ligger bakom ditt brand, vad du vill representera. Varumärkesimagen däremot indikerar hur andra människor ser dig. Alla har olika syner på dig, men i den här fasen är det meningen att du ska försöka fokusera på hur Du vill att andra ska se dig. Du ska gå igenom din funktionella, sociala, psykologiska och etiska dimension. Den här fasen ska man helst gå igenom före man går vidare till brandkoden, med hjälp av vilken du strävar till att uttrycka det som du vill representera. När det gäller den personliga brandkoden utgår man från företagets brandkod. Om företaget inte har en brandkod måste man göra en sådan och det gör man genom att gå igenom internetsidor, årsberättelser, företagsbroschyrer och arbetsplatsannonser. Man kan även ställa frågor gällande fördelar, kunnande, stil, uppgifter, visioner och värden. När företagets brandkod är färdig kan du grunda din egen brandkod.
Jag måste säga att boken var lite underlig för min smak. Vissa saker förklarades inte tillräckligt bra och vissa saker blev oklara, men allt som allt kan jag väl säga att jag lärt mig en hel del nytt om brand och grundandet av ett starkt brand.
//Sarina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti