perjantai 26. huhtikuuta 2013

På gång

Tjenare Bloggen!

Under senaste vecka har jag på nytt varit sjuk, detta har förstås inte varit kul men samtidigt har jag ändå hunnit komma långt på att bygga grunden till hemsidan som skall göras åt restaurang Silversand.

Under föregående vecka började jag läsa boken "Beginning Wordpress 3" av Stephanie Leary, denna bok fungerar som en slags steg för steg guide över hur man implementerar en wordpress installation och även för den i användning för det syfte som man har.

Vi i gruppen valde att jobba med wordpress som publiceringsverktyg eftersom att det är ett verktyg som gör det ganska lätt för en oerfaren användare att uppdatera sin hemsida.

Boken av Stephanie Leary har under senaste två veckorna fungerat mer som en hjälpguide då vi stött på problem, även fast jag personligen har erfarenhet av detta så dyker ändå alltid många små problem upp som denna bok löst åt oss.

För tillfället har jag byggt upp en sida som endast prövar funktionerna, vilket betyder att det nu ännu skall ändras färgscheman, fyllas i texter och placeras passande bilder på sidan.



Här ser ni startsidan som nu består av en banner med en för tillfället provisorisk bild, under finns det 4 thumbnails som var och en skall representera tjänsterna som Silversand erbjuder, genom att klicka på dessa skall man komma in på en skild sida där man kan läsa mer om respektive erbjuden tjänst.


Utöver startsidan har vi även skapat en lunchsida där besökarna snabbt kan kolla vad det är för lunch på restaurangen, ett bildgalleri med bildspelsfunktion och en skild sida med kontaktuppgifter samt ett kontaktformulär.



Hittills rullar allt på bra med sidan och vi har nu fått klara direktiv på vad för bilder samt färger som sidan skall bestå av, roligt när saker går smidigt!


//Robert

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Bok 2 - Marketing management

Hejsan!

Som bok nummer två läste jag den omfattande Marketing management av Philip Kotler. Den innehöll en massa intressant information om just bl.a. branding och reklam. Mycket av innehållet som stod i boken hade jag inte tänkt på tidigare, exempelvis som det står redan i början om en sk. "övergångsekonomi" som råder i reklambranchen. Den gamla ekonomin karaktäriserades av massproduktion och masskonsumtion. Det menas att butikerna var fyllda med varor, reklam, rabatter och erbjudanden. I dagens läge är det lättare att vara mer målinriktad och mer specifik tack vare informationsteknologin. Den hjälper att göra produktionsvolym och pris mer anpassat och precist, företag kan även kommunicera på ett mer strategiskt och fokuserat sätt. Konsumenterna har en större makt att påverka, eftersom det är allt enklare att jämföra priser och dela med sig åsikter om produkter eller tjänster. Denna information är lättare att få tag på, allt från filmrecensioner till ordböcker just tack vare internet.
Dock kan även företag påverka på ett allt effektivare och inflytelserikt sätt och därmed nå sin målgrupp. Detta tack vare nya försäljnings- och informationskanaler. Internet är även här en stor källa, och fungerar som en försäljningskanal samt reklamplats.
Boken var enligt min åsikt läsvärd och jag tycker alla som är intresserade av reklam borde åtminstone läsa de kapitel som tilltalar en.

//Marie


Storytelling workshop idag

Vi hade visst en lite annorslunda workshop idag, nämligen en storytelling workshop. Tanken med den var att utgå ifrån ett valfritt tema som kunde ha med projektet att göra eller med något tema man stött på i boken som skulle vara läst till idag. Emil och Robert kunde inte tyvärr närvara, men vi fantasifulla flickor bestämde oss för att göra en riktig saga utgående från var restaurang Silversand står idag tills var de kommer att stå efter att vårt projekt är slutfört och de har sin nya hemsida. Eftersom vi inte tydligen är lika tekniskt begåvade som många av de andra gruppernas medlemmar, så använde vi oss tråkigt nog av bara powerpoint jämfört med de andra som använde sig av iMovie, domo och liknande. Nåja, en liten berättelse i nästan riktig sagoanda fick vi iallafall ihop och det får vi vara nöjda med.

Jag lärde mig åtminstone att det lönar sig att söka på internet efter verktyg, eftersom många är gratis och mycket bra och lätta att använda. Workshops är givande på det viset - man lär sig mycket av de andra!

//Sarina

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Vad vet jag om marknadskommunikation idag?

Vad vet jag om marknadskommunikation idag som jag inte visste när jag började kursen? Ja, nog kan man väl säga att jag har fått en aningen bredare syn på ämnet. När jag i början av kursen hörde ordet marknadskommunikation tänkte jag endast på ordet kommunikation, alltså hur man "talar" med sina kunder och samarbetspartners på marknaden. Tänkte kanske snarare på att det handlar om olika medier att kommunicera via, typ "newsletters" via e-posten och så vidare. Vad jag nu vet däremot är att det handlar om mycket mer än så. All marknadsföring, alla kampanjer, alla reklamaffischer, alla slogans, all PR och allt det företaget säger och gör är marknadskommunikation, alltså hur man når ut till kunderna. Det sker genom allt man ser och hör. Jag har lärt mig att det krävs en hel del bakgrundsarbete för att veta hur man ska marknadsföra till en viss sorts kunder, man måste alltså kanske till och med göra marknadsundersökningar och segmentera för att veta hur man ska kommunicera med sina olika målgrupper. Allting handlar om att spela med färger, ord, personlighet, brand och liknande för att kommunicera så effektivt som möjligt med sina kunder ute på marknaden.

I och med vårt projekt med Restaurant Silversand har jag insatt mig lite mera på den marknadskommunikationen som har att göra med hur man ska göra en smidig hemsida som ska verka intressant för läsaren. I den andra boken jag läste lärde jag mig att det handlar om att göra det så enkelt och smidigt och vackert för läsaren som möjligt, genom att använda beskrivande bilder, färger och ord och genom att skriva på ett förståeligt men ändå "relaxed" sätt. All viktig information ska komma fram utan att man är tvungen att leta och klicka sig överallt.

Inte kan jag säga att jag är någon mästare på marknadskommunikation ännu, men jag hoppas att jag lär mig mer och mer helatiden och att jag efter att vi har slutfört vårt projekt kan de viktigaste grunderna i marknadskommunikation, i alla fall gällande internetmarknadsföring.

//Sarina

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Bok 2 - Marknadsföring på internet

Eftersom vårt projekt handlar om att göra en hemsida åt ett företag tyckte jag att det passade perfekt att läsa boken Marknadsföring på Internet av Anders Frankel. Där kommer fram många bra tips som jag tror att vi kan ha stor nytta av med tanke på vårt projekt och innehållet på hemsidan. En av de sakerna som vi enligt mig borde fokusera på och som Frankel tog upp som en viktig sak i boken, är själv atexten på hemsidan. Själva orden på hemsidan gör så att kunderna hittar till hemsidan och de har som uppgift att sälja och övertyga. Texten ska vara lätt att hitta, man ska snabbt hitta den information man behöver och den ska inte vara allt för marknadsföringsinriktad, det viktigaste är att den också är trovärdig! Vad han också betonar är att man inte ska sträva till att skriva väldigt högtravande eller använda fackuttryck, utan hellre satsa på att skriva mera "relaxed" men ändå rätt förstås! Förkorta, förkorta, förkorta är någonting han också säger flera gånger, ingen kommer till en hemsida för att läsa långa romaner! Man ska också tänka på tilltalsord, att sälja med känslor, uppmana läsaren och att öka läsbarheten vilket sker genom att tänka på stycken, teckenstorlek, radavstånd och så vidare.

När det gäller grafiken och designen på hemsidan säger han att den ger en viss identitet åt företaget och syftet med den är att göra det lättare för kunden att hitta dina produkter och tjänster. Det med bilder har vi redan funderat ganska hårt på och designen och layouten på hemsidan är någonting vi definitivt ska satsa på. Första sidan ska redan förmedla vilka olika tjänster företaget erbjuder och bilderna på framsidan ska förmedla stämningen i restaurangen.

En sak som jag själv inte funderat på ännu men som kommer fram i boken är hur man ska komma så högt upp på listan som möjligt i naturlika sökresultat i olika sökmotorer på internet. Man kan t.ex registerar eller anmäla sig hos olika sökmotorer men också handlar det om att försöka identifiera vilka sökbegrepp "kunderna" använder sig av och utgå från det. Det är alltså någonting vi ska försöka tänka på då vi lägger upp hemsidan.

//Sarina


Sneak peek, visst är det vacker vy från restaurangen? Tänk er en fin solnedgång som går ner där vid horisonten ännu och en kall cider i handen ute på varma terassen, ahh!



tiistai 16. huhtikuuta 2013

Projektet framskrider sakta men säkert...

Igår blev det kanske en lite ineffektiv workshop för vår grupps del. Det största problemet för oss är väl att vi egentligen har så klart för oss redan vad det är vi ska göra - en hemsida åt Restaurant Silversand - så det fanns inte så mycket att fundera vidare på. Robert, som till största delen kommer attt ansvara för att göra det praktiska med hemsidan, var borta så vi kunde inte börja forma den ännu. Vad vi dock gjorde var att välja ut bilder, skriva några texter till bilderna, planera layout och färger. Känns skönt att vi har projektet klart för oss så det är egentligen bara att börja fixa nu. Tror att både vi som grupp och våra uppdragsivare kommer att bli riktigt nöjda bara det blir färdigt! I väntan på ett fint slutresultat.....

//Sarina

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Projekt Restaurant Silversand

Under kursens lopp är det meningen att vi ska göra något projekt i samarbete med något företag som vi själva får välja och kontakta. Projektet kan man ganska långt välja själv och bestämma sinsemellan med företaget men det viktigaste är att det ska på något vis främja deras marknadskommunikation. Vi bestämde oss för att som vårt projekt ta och hjälpa en restaurang i Hangö, nämligen Restaurant Silversand. Det är en restaurang lite utanför Hangös centrum och den ligger nära havet i en mysig och lugn miljö. Vår uppgift blir nu att bygga upp en hel hemsida åt dem, eftersom de fortfarande inte har någonting annat än en facebook sida. Det är roligt att de vågar ge en så pass "stor grej" på vårt ansvar och samtidigt är det lite utmanande. De flesta av oss i gruppen verkar riktigt ivriga över det här projektet och vi har redan hunnit bolla fram och tillbaka med ideer och har en ganska klar bild över hur vi vill att sidan ska se ut. Nu återstår det bara att höra med ägarna vad de tycker :). Jag tror att vi alla är ivriga över projektet också därför för att vi har ett klart mål och vet egentligen precis vad vi vill och ska göra, istället för att yra omkring som hönor och fundera om och om igen vad vi ska hitta på. Att vi dessutom gör någonting som vi vet att är av ganska stort värde till företaget och som de säkert kan ha nytta av känns också bra.


Det blir nog bra det här!

//Sarina


maanantai 8. huhtikuuta 2013


Workshop 2.4.


På föreläsningen den 2.4 jobbade vi vidare på våra ”mindmaps” med hjälp av våra böcker vi läst över påsken. Vi gick igenom de olika böckerna som vi läst och därmed lämpade vi våra ”mindmaps” enligt dem.  Vi satt i grupper och diskuterade varefter vi roterade till olika grupper för att söka synpunkter från deras ”mindmaps”. Bokvalen i de olika grupperna var mycket intressanta. Workshopen i sig gav inte mig mycket, men själva genomgången av olika böcker och synpunkter av böcker var den intressanta parten. Det nya som till vår mindmap anpassning till kultur, märkeslojalitet, märkesmotstånd, rätta val, rykte och immateriella tillgångar.
Linssis mindmap. xoxo Emil

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Hejsan…


Mitt påsklov gick riktigt fint med att läsa marknadsförings boken Märken och Människor  av Anders Bengtsson och Jacob Östberg. Boken handlar som sagt om hur människor lever med märken i vardagen. Boken har också bra pointer hur människor reagerar över märken och har till exempel märkesmotståndet ökat under dessa år.  Boken ger också svar på frågor som skillnaden mellan begreppen på märke, varumärke, brand och trademark.

Boken ger också en bra bild hur ett märkes kulturella mening skapas.  Boken ger också en historieblick och beskriver hur man forskat tidigare som till exempel från forska köpbeteende till att forska konsumentbeteende och därefter konsumtionskultur teori.
Boken hade flera intressanta faktorer men därmed också mycket grundliga vardagliga vanor.
En intressant del var aktörer som skapar märkets mening och hur stor betydelse det har för framtiden. Sådana kulturella saker kommer man inte att tänka på och hur viktiga de egentligen är. Boken berättade också att hur märken har i denna dag blivit tatueringsmotiv och att kommersiella märken får en speciell, personlig och kulturell relevant status. Är detta extrem märkeslojalitet?
Märkesmotstånd var ett mycket intressant avsnitt. Hur motståndet uppkommer och hur bekämpas detta.

Bokens information gav helt enkelt en ny bild på marknadsföringen och därmed också riktningen för den. Boken hade också några nya ord som kreolisering, brand equity etc. Boken visade också hur konsumenterna kan svartmåla företag och ge en sorts motstånd som företagen måste kämpa emot. Boken gav också en psykologisk synvinkel på marknadsföring som till exempel Harley Davidson grupper och vad som accepteras mellan dem. 

xoxo Emil

Bok 1 - Optimal marknadskommunikation

Den första boken jag valt att läsa handlar som inläggets rubrik redan berättar, optimal marknadskommunikation. Den är skriven av Michael Dahlén och Fredrik Lange. Boken är väldigt omfattande och skulle därför även passa som kursbok enligt min åsikt, den ger täckande grunder inom marknadskommunikation och lite till.Boken behandlar alla delar som man måste kunna för att planera effektiv marknadskommunikation. D.v.s. budgetering, målsättningar och målgruppsanalyser. De nästa kapitlen handlar mest om varumärken och positionering. Man får även nyttiga kunskaper kring reklam, exempelvis planering och dess utformning, vilka medier som är nyttiga och inflytesrika etc. Den innehåller också kapitel om alternativa kommunikationssätt som PR, CSR, opinionsbildning och säljfrämjande aktiviteter. Man kan även hitta en del forskningsresultat i boken som stöder teorin, därför blir den väldigt mångsidig. För denna kurs är alltså boken ytterst passande då vi skall skapa en hemsida åt ett företag och använder då oss av en av dessa medier, nämligen internet och Facebook. 

//Marie





Open space 26.3.2013

Förra tisdagen hade vi en för många mycket annorlunda föreläsning. Istället för en vanlig föreläsning hade vi ett så kallat open space, vilket för mig åtminstone var riktigt nytt. Tanken med denna open space var att vi i grupper på 6 personer skulle gå omkring till 6 olika punkter vilka alla behandlade ett skilt tema. Dessa 6 teman var: ny media, branding, intern kommunikation, PR, Företagsbloggar och Generation Z. Vid alla dessa punker, som var utspridda i skolan, satt det en expert inom området som förklarade vad dessa betyder. Vi hade möjlighet att få igång en diskussion och komma fram med frågor gällande de olika teman som fanns. En riktigt bra möjlighet att personligen få fråga om sånt som möjligtvis intresserar en själv. Vid varje punkt skulle vi dessutom skriva anteckningar för att vi sedan i slutet av timmen skulle sammanfatta det vi lärt oss på en poster och sedan försöka på ynka 2 minuter presentera det för resten av klassen och experterna. Vi hann tyvärr bara presentera 4 av 6 teman på dessa 2 minuter, tiden sprang ju iväg! Här får ni se en bild på vår grupps sammanfattning. Ganska snabbt skrev vi ihop den på grund av brist på tid, men en liten skymt om vad allting handlade om får man ju ändå!

//Sarina